Nordsøen Oceanarium, Hirtshals

Hummerbarnehage: Hirtshals kan bli hummerhovedstad om få år

8.9.2022
Foto: Nordsøen Oceanarium

En liten ettromsleilighet i et "hummerbarnehage". Slik starter hundrevis av små hummerlarver livet på Nordsøen Oceanarium.

Målet er å gjenopprette hummerlivet på revene i havområdet mellom Hirtshals og Løkken etter mange års overfiske. Hvis prosjektet lykkes, kan det sende Hirtshals ut på et sant hummereventyr.

Prosjektet hilses velkommen fra alle kanter, og lokale fiskere leverer gytehummerne som gir rogn til oppdrett. Hvis prosjektet lykkes, vil det igjen bli mulig å drive bærekraftig hummerfiske i området, til glede for restaurantene, fiskeindustrien - og Hirtshals som sådan.

"Det har vært overfiske i mange år, og det er det vi nå jobber for å reparere ved å gjenopprette bestanden av svart hummer på revene. "

Det sier Martin Riis, akvariesjef ved Nordsøen Oceanarium. Her har Nordsøens Forskerpark, som ligger under samme tak, tatt en aktiv rolle i å snu utviklingen i samarbeid med blant annet lokale fiskere, lokale foreninger og DTU Aqua.

Hummerbørnehave

Bilde:Destination Nordvestkysten

Martin Riis snakker om de små hummerne foran den hvite sylinderen, som for øyeblikket rommer 565 bittesmå hummer. For ikke mange dagene siden gikk han om bord i en liten båt for å sette ut en ny flokk hummer som skal slutte seg til de som allerede er satt ut på revene.

Han er ikke i tvil om at prosjektet har kimen til noe stort.

For det er mange perspektiver i hummerprosjektet og historien om bærekraft, som også Hirtshals gjerne vil være en større del av.

"Det er ingen tvil om at hvis vi her i Hirtshals er verdensmestere i bærekraftig hummerfiske, vil det gi oppmerksomhet til byen, fordi vi har et bærekraftig prosjekt, kan levere hummer til restaurantene, men også arbeide for våre lokale fiskere," sier Martin Riis.

Hummerbørnehave

Bilde:Destination Nordvestkysten

Hummer i sitt eget hummerbarnehage

De små hummerne bor i egne "leiligheter" i det Nordsøen Oceanarium kjærlig kaller "hummerbarnehagen", og det er det en helt spesiell grunn til.

"Jo, de er kannibaler, og de spiser hverandre uten nåde hvis vi ikke holder dem adskilt, sier Martin Riis med et hoderystende smil.

Akkurat nå befinner 565 av dem seg i en stor sylinder, en såkalt aqua hive, spesialdesignet for hummer, i hver sin lille "leilighet".

Hummerne settes ut på revene ved Hirtshals, Lønstrup og Hirtshals når de er 2-3 måneder gamle, enten ved hjelp av dykkere eller ved å "trekke" en stor 25 meter lang slange på havbunnen på 12-16 meters dyp.

Prosjektet, som har pågått siden 2018, går heldigvis fremover, og i løpet av et halvt år er 5000 hummer klargjort for utsetting, og hvis alt går som planlagt, kan det fiskes fine ½-kilos svarthummere som er klare til å seile inn i byens restauranter om 4-6 år, sier Martin Riis.

Hummerprojekt, Nordsøen Ocenarium

Bilde:Nordsøen Oceanarium

Hummer som lokal delikatesse

"Det blir flott å få bestanden opp igjen, for prosjektet ute på revene vil også gjøre hummeren mer tilgjengelig med tanke på pris," sier Simon Emil Christensen, eier og kokk på den lokale restauranten Abstrakt. Restauranten ser frem til at hummerfisket kommer tilbake som en vanlig fiskemulighet, og ikke som bifangst som svarthummer ofte er i fiskernes garn.

Svart hummer er ikke noe som serveres veldig ofte i restauranten, og Simon Emil Christensen anslår at det sannsynligvis er omtrent en gang i uken.  

På den annen side er Simon Emil Christensen ikke i tvil om at historien med hummeren på de lokale revene kan bidra til å trekke nye gjester til Hirtshals og byens restauranter.

"Det er ikke bare de lokale som snakker mye om disse hummerne. Det er mange her i restauranten som nevner den når de kommer hit.

"Og fra vårt synspunkt er det på ingen måte sjarmerende å ha et utrydningstruet dyr på menyen, og derfor ville det være fantastisk om bestanden kommer tilbake til det den en gang var, sier han.

Restaurant Abstrakt

Bilde:Destination Nordvestkysten

En virkelig god historie

Hos Destination Nordvestkysten, som sammen med en rekke lokale aktører og den lokale turistforeningen står bak Hook & Cook, som finner sted i Hirtshals lørdag 10. september, er det også begeistring for de små hummerne i hummeroppdrettet.
"Det er en fantastisk historie og initiativ i seg selv, men det er også et av de initiativene som kan bidra til å tiltrekke nye målgrupper av turister til Hirtshals, fordi historien har en bærekraftig vinkling på grunn av at hummerne kan landes lokalt, men også fordi det støtter Hirtshals' DNA ved å gi arbeid til fiskerne, men i en ny form, fordi det gjør slutt på tidligere tiders overfiske", sier Belinda Brix Bertelsen, prosjektleder i Destination Nordvestkysten.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Martin Riis, Nordsøen Oceanarium, telefon 23 48 56 96.

Belinda Brix Bertelsen, 41 91 11 63.

Følg os:

Andre sider

VisitNordvestkysten © 2025
Norwegian Bokmål